Gå til hovedinnhold
Nettsiden støtter ikke Internet Explorer lenger. Vi anbefaler deg å bytte til en annen nettleser, for å øke sikkerheten på nett. Les mer på Microsoft sine sider
Fylkesvåpen for Agder

Agder fylke

Innbyggertall

319 850 personer

Areal

16 435 km2

På denne siden har vi samlet data og informasjon som er ment som et utgangspunkt for å vurdere hvordan fylket er berørt av klimarisiko. Bla nedover for å se hvordan klimagassutslipp, klimaendringer, investeringer og næringssammensetning kan påvirke risikobildet for Agder.

Sammenlign fylke

Klimarisiko i Agder

Klimagassutslipp per innbygger:
5,7 tonn CO2e
Største utslippskilde:
Industri, olje og gass
Prosjekter med grønn finansiering i KBN:
2 prosjekter
Klimagassutslipp unngått og redusert fra prosjektene:
23 tonn CO2e
Viktige næringer i fylket som kan være klimarisiko-utsatte:
8,1%
Varehandel
Tiltak for å redusere biltrafikk kan påvirke plasseringen av kjøpesentre. Overgang til sirkulærøkonomi og økt resirkulering kan påvirke handelsatferd.
2,1%
Landtransport og rørtransport
Økning i ekstremvær kan medføre økning i slitasje, skadeomfang på transportinfrastruktur og trafikkavbrudd. Bompenger, veiprising og nullutslippssoner kan påvirke lønnsomheten.
1,7%
Maskinindustri
Krav om kutt av klimagassutslipp i landbrukssektoren kan påvirke etterspørselen etter fossildrevne land- og skogbruksmaskiner.

Trykk på en overskrift for å vise data og informasjon

Klimagassutslipp i fylket

1 813 163 tonn CO2e

Endring siste år

Synkende -1 %

Utslipp per innbygger

5,7 tonn CO2e

Utslipp fra landbasert industri i Agder

Noen virksomheter er pålagt å rapportere til Miljødirektoratet fordi virksomheten er forbundet med store utslipp og/eller stor miljørisiko. Indikatorene som rapporteres er blant andre årlige utslipp, produksjonsmengde, forbruk av energi, mengde avfall og farlig avfall. I tabellen nedenfor vises utslipp fra rapporteringspliktige virksomheter i Agder i 2022.

Utslippskilden(e) er medregnet i fylkets utslippsregnskap.

Oversikten viser kun landbasert industri. Utslipp fra offshore-virksomhet, avløpsanlegg og deponier vises ikke her.

Data hentet

Havnivåstigning og stormflo i Agder

For kystsamfunn kan havnivåstigning være en kilde til klimarisiko. Oversikten viser omfanget av bygninger, veier og areal i fylket som kan komme til å være oversvømt i 2090, og som er sårbare ved stormflo henholdsvis i dag og i 2090. For fremtidig havnivåstigning er det tatt høyde for øvre sannsynlige grense for utslippsscenario RCP 8.5. Dette er et scenario utarbeidet i forbindelse med FNs klimapanels femte hovedrapport, og representerer et scenario med høye klimagassutslipp og uten effektiv politikk for utslippsreduksjon. Det er dette scenarioet som brukes av Kartverket og som Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler i sin veileder for planlegging i kystsonen.

Havnivåstigning i 2090

Laveste havnivåstigning i fylket

65 cm

Høyeste havnivåstigning i fylket

80 cm

Oversvømte områder ved beregnet middels høyvann i 2090

Bygninger

6 141 stk

Veier

14,4 km

Areal

16,2 km2

Stormflo i dag og i 2090

Oversvømte områder ved 200-års stormflo nå

Bygninger

11 566 stk

Veier

60,8 km

Areal

29,7 km2

Oversvømte områder ved 200-års stormflo i 2090

Bygninger

15 548 stk

Veier

150 km

Areal

44,9 km2

Tallene er aggregerte tall for kystkommuner i Agder.

Grønne prosjekter i kommuner i Agder

Oversikten viser prosjekter som er finansiert med grønne lån i KBN. Fra nedtrekksmenyen kan du velge om listen skal vise fylkeskommunens egne prosjekter eller prosjekter i regi av kommuner i Agder.

Antall grønne prosjekter:
0
Totalt utestående grønne lån:
0 mrd. kr.
Klimagassutslipp unngått og redusert fra prosjektene årlig:
N/A

KBN tilbyr grønne lån med rabattert rente til prosjekter i kommunal sektor med tydelige miljø- og klimaambisjoner. Disse lånene er finansiert med grønne obligasjoner.

Kontakt oss

Klimarisiko i næringer som er viktige for Agder

I oversikten har vi listet opp de næringene som sysselsetter flest i fylket og som vi mener kan bli berørt av klimarisiko. Spørsmålene i tabellen er ment som et utgangspunkt for dialog med det lokale næringslivet. Vi har forsøkt å indikere alvorlighetsgraden på et overordnet nivå, men anbefaler at man gjør en egen vurdering av alvorlighetsgrad ut ifra den lokale konteksten.

Utvalget er basert på SSBs statistikk over sysselsetting etter bosted (tabell 08536). Du kan lære mer om hvordan vi har plukket ut næringene i metodenotatet.